Minä ja muut -hanke 2016-2019
![]() |
Toiminta 2019
PIMÉ CAFÉ pe 7.6. klo 10-14 Toivakkatalolla.
Pimè Cafè järjestetään pimennetyssä tilassa, jossa asiakkaille on tarjolla kahvia, teetä ja mehua. Kahvin kylkeen voi ostaa myös halutessaan vohvelin. Kahvila on rento ja hauska tapahtuma, vaikka pistääkin miettimään, millaista on elää ilman näköaistia. Haista, maista, kuule ja tunne mieleenpainuvasti, millaista on elää pieni hetki sokean arkea.
Tervetuloa erilaiseen kahvilahetkeen!
Marja Korhonen luennoi Toivakan kirjastolla ti 28.5. klo 16.30-18
Vuonna 2004 halvaantunut ja puhekykynsä menettänyt Marja kertoi voimaantumisestaan ja ainutlaatuisesta elämästään. ”Kirjoitan kirjani osahiirellä, sisulla ja sydämellä”, Vuoden keskisuomalainen 2014 totesi hymyillen
Minä ja muut -päivä Toivakassa ti 28.5.
Päiväsn pajoissa pääsi kokeilemaan sokearuokailua, kendoa, capoeiraa, santourin soittoa sekä kuulla Nepalin näkymäöttömiustä. Samalla tehtiin myös hankkeen loppututkimus.
Japanilaisten ja meidän metsät -metsäpäivä Kankaisten koululaisten kanssa 8.5.
Yllättävästi yhteistä, mutta eroakin löytyi metsistä. Ja yhdessä toimiminen erilaisissa toimintapisteissä engalannin kiielellä oli parasta!
Joutsan kouluilla esiteltiin PAKOLAISTELTTAA viikolla 7.
Pakolaisteltta koostuu tilasta, jossa on pakolaisleirin ääntä, kuvaa ja esineistöä. Tutustumisen lisäksi pelasimme peliä ”jos en olisikaan syntynyt suomalaiseksi”. Lisäksi pelsimme seppo.io -peliä, minkä teemana oli "kaikki olemme erilaisia".
Pakolaisteltta oli myös viikolla 11 Toivakassa 4H-toimistolla ja siellä viraili 4 koululaisryhmää.
14.3. Japani-Suomi -vierailu Leivonmäellä Kurkiauran koululla. Vierailun teemana oli "Me voimme oppia toisiltamme paljon! " Japanilaiset opettivat suomalaisille omaa kulttuuriaan, kirjoitustaan ja esim. syömäpuikoilla syömistä. Suomalaiset taas opettivat japanilaisille lumikenkäkävelyä. Lopuksi paistoimme lettuja Simolan kodassa.
Toiminta 2018
Hanketoimintojen kuvia pääset katsomaan Instagramista toivakanjoutsan4h
Keväällä järjestimme nukkepajoja kansainvälisellä teemalla. Erimaalaisen nuken teon ohella kävimme läpi suvaitsevaisuutta ja erilaisuutta.
22.3. Kiinalaiseen kulttuuriin pääsi tutustumaan kirjastolla klo 11-16.
Päivässä kävi koululaisryhmiä.
8.6. retki Kansainvälisille markkinoille Lahteen
28.6. jalkapalloilua ja nuotioruokaa, lihavartaat afganistanilaisella reseptillä
Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Hartolan ryhmäkodin nuorten ja Toivakan Rivakan jalkapallojoukkueen kanssa.
30.6. Intialaisen kulttuurin esittelypiste Toivakan markkinoilla
4.8. Afrikkalaisen musiikin esittely huutokauppamarkkinoilla
4.10.2018 FILIPPIINILÄISTÄ RUOKAA JA KULTTUURIA -kurssi järjestettiinToivakan koulukeskuksen kotitalousluokassa. Ohjaajana toimi Gloria Lapitan Monikulttuurisuuskeskus Gloriasta.
Kankaisten koululla pääsi tutustumaan PAKOLAISTELTTAAN to 11.10. Päivällä koululaiset vierailivat teltassa ja illalla teltta oli avoinna myös kaikelle kansalle. Pakolaisteltta koostuu tilasta, jossa on pakolaisleirin ääntä, kuvaa ja esineistöä. Tutustumisen lisäksi pelasimme peliä ”jos en olisikaan syntynyt suomalaiseksi”. Vierailijoita oli yhteensä 47.
EESTILÄISTÄ sekä THAIMAALAISTA RUOKAA JA KULTTUURIA -kurssi yritettiin järjestää myös, mutta se jouduttiin peruuttamaan vähäisen osallistujamäärän takia.
SAAMELAISUUDEN esittelyä Toivakassa 30.11 sekä Joutsassa 18.12.
Esittelijänä toimi Tuuni Partti. Tapahtumissa oli paikalla myös poro. Molemmissa tapahtumissa kävi runsaasti vierailijoita.
Lehtijuttu Paikallisuutisissa
la 1.12.2018 oli vuorossa retki KANSAINVÄLISILLE JOULUMARKKINOILLE Helsinkiin
Mukana oli 43 osallistujaa, aikuisia ja lapsia. Tapahtumassa pääsi tutustumaan monen maan kulttuureihin.
VENÄLÄISEEN JOULUUN pääsi tutustumaan 5.12. Kankaisten joulutorilla sekä 15.12. Toivakan joulumyyjäisissä. Esittelijöinä olivat pakkasukko sekä lumityttö.
19.12. Toivakan koulun turvallisuuspäivässä hankkeella oli Setan seksuaalivähemmistöjen infopiste, johon 9.luokan oppilaat pääsivät tutustumaan.
Toiminta 2017
7.9. Seksuaalivähemmistöihin tutustuminen
Setasta Petri Janhonen oli kertomassa 8. ja 9.luokan oppilaille eri seksuaalivähemmistöistä sekä ennakkoluuloista. Oppilaat saivat kysellä asioista ennakkoon kirjoittamalla kysymyksiä lapulle nimettömänä sekä myös paikan päällä. Keskustelu oli mielenkiintoista ja vilkasta.
7.9. Afganistanilaiseen ruokakulttuuriin sekä islam-uskontoon tutustumista käytännössä
Kolme ryhmää pääsivät tutustumaan afgaanikulttuuriin ja islam-uskontoon tekemällä ruokaa, opettelemalla persian kieltä (persiankielisen puhelimennäppäimistön näkeminen oli osallistujista mielenkiintoista) sekä keskustelemalla ja kyselemällä.
12.9. Hassan Maikalin vierailu Toivakassa
Tubettaja ja rap-artist Hassan Maikal (Kontulan Hassan) piti Toivakan 5-9 luokan oppilaille luennon tubettamisesta, vihakirjoituksista, rasismista yms. Luentoa oli kuuntelemassa n. 120 oppilasta.
12.10 capoeiraan ja brasilaisuuteen tutustumista Kankaisilla
Kankaisilla noin 30 lasta pääsi kokeilemaan capoiraa ja samlla keskusteltiin, mistä capoeira on tullut. Ohjaajana toimi brasilialainen taitaja Leandro Silva Barbosa.
26.10 Tanssien maapallon ympäri –pajat kirjastolla pienille lapsille
Työpajan ja esityksen yhdistävässä kokonaisuudessa steppaava Polly-papukaija lennätti lapset maapallon ympäri 40 minuutissa. Matkalla kohdattiin eläinystäviä ja tutuiksi tulivat eri maiden tanssit ja musiikki sekä tervehdykset. Pienten lasten ryhmiä oli neljä ja osallistujia yhteensä 5 (1 Kankaisilta, 1 perhepäivähoidosta ja 3 Toivakasta).
31.10-2.11.2017 Pakolaisteltta kirjastolla
SPR:n pakolaisteltta oli kaikkien tutustuttavissa kirjastolla neljänä päivänä, jossa kävijät pääsivät eläytymään pakolaisen arkeen. Pakolaisteltta koostui tilasta, johon tuotettiin pakolaisleirin ääntä, tuoksuja, kuvaa ja esineistöä. Tilaan pystyi tutustumaan yksin tai ryhmässä.
Samalla jaettiin tietoa pakolaisten tilanteesta ja elämästä. Tapahtumat järjestettiin yhteystyössä SPR:n ja Toivakan kirjaston kanssa. Keskiviikkona esittelijänä oli mukana SPR:n delegaatti Kati Partanen, joka näytti kuvia työkomennukseltaan Irakin Mosulista ja kertoi kokemuksistaan siellä.
Viimeisenä esittelypäivänä kutsuimme kolme koululaisryhmää ja pidimme yhdessä SPR:n kanssa globaalikasvatusta.
Kansainvälinen Ruokakoulu pidettiin 5.-8.6.2017
Ruokakoulussa vietettiin yksi turkkilainen , afganistanilainen, irakilainen ja suomalainen päivä. Ruokakoulussa oli yhteensä 10 lasta tutustumassa eri maiden ruokakulttuuriin. Tekemällä oppiminen maahanmuuttajien opastuksella toimi loistavasti.
Luovat päivät -pajan aiheena erilaisuus 22.-23.5.2017
Pajan alustuksena tutkittiin Nepalia ja Etelä-Afrikkaa Interpoedian maapakettien avulla. Pakettiin on koottu kyseisen maan esineistöä kuten vaatteita, kirjoja, leluja, soittimia ja kankaita. Lisäksi paketista löytyy tietovihko, jossa tarkastellaan kyseisen maan historiaa, luontoa, kulttuuria, elinkeinoja, perhe-elämää, koulutusta ja suhdetta Suomeen.
Alustuksen jälkeen ryhmä pääsi suunnittelemaan omaa projektia ja siihen valikoitui nepalilainen ruoka. Ensimmäisenä päivänä tehtiin nepalilainen välipala sekä valmisteltiin toisen päivän retki nepalilaiseen ravintolaan. Ravintolassa maisteltiin ruokia ja kuultiin tarjoilijoilta (nepalilaisilta) nepalilaisesta ruokakultuurista.
Tuotoksena ryhmä teki kuvakoosteen.
Erillaisiin ihmisiin tutustuminen -Kankaisten 5-6 lk;n projekti
Kankaisten 5-6 luokan oppialiden kanssa tutsututtiin erilaisiin ihmisiin tekemällä nukke erimaalaisesta oman valinnan mukaan. Ensin kulttuuriin tai erimaalaisuuteen tutustuttiin netissä. Projektiin kuului myös opintomatka, mikä järjestettiin ystävänpäivänä 14.2.
Koululaiset tekivät retkestä kertomuksen.
Kosovolainen Çlirim on perustanut Kosovon ensimmäisen 4H-kerhon Pristiinaan ja
Toivakan 4H-yhdistys on sen kerhon kummiyhdistys.
Tässä Çlirimin viesti 9.2.2017:
I wanted to let you know that we held our second meeting yesterday, where we watched a movie about the environment and held a discussion, introduced the children to potential activities and the club diary, and had a couple of energizers.
P.S: we're on our way to starting a second 4-H club, most probably next week!
Kuvia kerhosta löytyy vasemmalta kuvagalleriasta. Hienoa toimintaa Kosovossa!
Minivaihto toteutettiin 17.-19.2.
Toivakkaan tuli kaksi afrikkalaistaustaista maahanmuuttajaa Helsingistä. Vierailun kohokohtana oli yhteinen retki, jossa kokeiltiin mm. lumikenkäilyä ja napakelkkaa. Viikonlopun ohjelmaan kuului myös avantouintia (katselemsita), navettaan tutustumista ja ruuan laittoa isäntäperheissä.
Thaimaalaista ruokaa 22.2.
Butsarakham Boonyu opetti thaimaalaisen ruuan valmistusta kokkikerhossa. Samalla opittiin esim. riisikeittimen käyttöä. Mukana oli 4 nuorta.
Toivakan 4H-yhdistys toimii Kosovon ensimmäisen 4H-kerhon kummina
Kosovolainen Clirim vieraili ennen joulua Toivakassa tutustumassa mm. 4H-toimintaan. Nyt hän on saanut pystyyn Kosovon ensimmäisen 4H-kerhon pääkaupunki Pristiinassa ja ensimmäinen kokoontuminen on ma 30.1!
Toiminta 2016
Kosovolainen Çlirim Sheremeti vierailee Toivakassa 14.-22.12.
Çlirim vierailee mm. Toivakan kouluilla kertomassa maastaan ja ruokakulttuuristaan.
Minivaihto Afaesin kanssa siirtyi helmikuulle
13.10. Kansainvälisyyspäivä Kankaisilla
Päivän ohjelmassa oli monenalaista ajatuksia herättävää pajaa: pyörätuoliajoa, kuulovammaisen oleminen ja viittomakielen opiskelua, minä erilaisena -muuntautumista, sokeana syömistä. Lisäksi kiinalaiset opiskelijat kävivät opettamassa kiinan kieltä, musiikkia ja kirjoitusta sekä osa pääsi kokkailemaan kiinalaisia nyyttejä ja lopuksi harjoittelimme syömäpuikkojen käyttöä. Kaiken kruunasi myös afrikkalaisen musiikin ja tanssin paja. Päivässä oli mukana 44 lasta.
5.9. Hanke kävi esittelemässä pari suvaitsevaisuuteen ja/tai kansainvälisyyteen liittyvää TET-paikkaa 9.luokan oppilaille.
Minä ja muut -kansainvälisyysryhymä ei päässyt alkuun. Kokeilemme tätä toimintamotoa myöhemmin.
30.5. Lumikki ja melkein seitsemän muukalaista -musiikkinäytelmän esitykset
Lumikki -ryhmä koostui nuorista ja nuorten kanssa työskentelevistä aikuisista ja musiikkinäytelmän teemana oli erilaisuus ja kansainvälisyys. Päivällä ryhmä esiintyi Toivakan koulukeskuksen sekä Kankaisten kyläkoulun 1-6 luokan oppilaille ja illalla oli vielä maksuton yleisöesitys.
Musiikkinäytelmän näki n. 300 hlö.
30.5. Joutsenlammen vastaanottokeskuksen lasten vierailu Toivakkaan peruuntui
21.4. Hipposhallilla jalkapallo -ystävyysottelu erityisryhmän kanssa
6.4. Minä ja muut -tapahtuma
Hankkeen aloitustapahtumassa osallistujat tekivät alkukartoituskyselyn, pääsivät kokeilemaan sokearuokailua, pyörätuolilla ajoa (näissä osallistujia oli 116 hlöä) sekä afrikkalaista tanssia (osallistujia 139 hlöä).
Hankkeen tavoitteet
Hankkeella pyritään vaikuttamaan toivakkalaisten lasten ja nuorten asenteisiin. Hankkeen tavoitteena on suvaitsevaisuuden sekä yhteisöllisyyden lisääminen.
Hankkeen toimenpiteet
Hanke järjestää tapahtumia, leirejä, opintomatkoja ja kursseja, jotka edistävät tavoitteiden saavuttamista. Esimerkkeinä eri kulttuuriin tai erilaisiin ihmisiin tutustumiset (tutustumisen periaatteena pääasiassa on yhdessä tekeminen = yhteisöllisyys). Teemoina tapahtumissa voi olla mm. ruoka, musiikki, kieli, tapakulttuuri, uskonto, juhlaperinteet jne. Opintomatkoja järjestetään 2 kpl/vuosi ja kohteina on esim. pakolaisten vastaanottokeskukset, kehitysvammaisten päiväkeskukset tai kansainväliset tapahtumat.
Hanke selvittelee aiheeseen liittyviä uusia käytäntöjä (uusia tai muualla kokeiltuja), joita testattaisiin Toivakassa. Esim. hankitaan erilaisia TET-paikkoja nuorille (vammaisen ohjaajan apulaisena, pakolaisen tulkkina...) tai järjestetään "vaihto-ohjelma", jossa voisi mennä esim. maahanmuuttajan tai sokean kotiin viikonlopuksi.