4H-rally Latviassa 8/2017

Emman kokemuksia 4H-rallysta Latviassa syksyllä 2017

Sveiki!

Kun hain mukaan European Rallyyn, en yhtään tiennyt mistä siinä oli kyse, sain linkin äidiltäni ja ensimmäinen ajatus oli että enhän minä tuonne pääsisi mukaan vaikka kuinka yrittäisin hyvän hakemuksen tehdä, minulla englanti ei ole koskaan ollut vahva. Kuitenkin sinne ilmoittauduin ja kappas vain 1,5 tuntia myöhemmin sain sähköpostiviestin: Tervetuloa mukaan Rallyyn!

Matkani alkoi jo lauantaina: sain kyydin ja yöpaikan sukulaiseltani Vantaalta ja sunnuntaina nousin laivaan muiden suomalaisten kanssa kohti Tallinnaa. Tallinnasta me sitten lähdimme ajamaan kohti Latviaa, jonne siis oli yli 300km. Tosin nopeasti se kului, kun nukuin puolet siitä.

Ajatukset ovat liukuneet laidasta laitaan odottaessa matkaa, joskus on tullut hetkiä, jolloin en haluaisi lähteä ja toisaalta taas hetkiä, jolloin en malttanut odottaa, että pääsen lähtemään. Koko kesän ajan minulla on kuitenkin ollut pelko siitä, etten pärjäisi täällä, koska tiesin, että päivien aikana en saisi kovin paljoa puhua Suomen tiimiläisten kanssa. Olen aina arkaillut englannin puhumista, joten viikko täällä tulee olemaan erittäin opettava myös sen kannalta!

Tänään oli ensimmäinen päivä, jolloin puhuttiin Rallyn aiheista, eli ihmisoikeuksista ja muuttuvasta Euroopasta. Aiheita me käsittelimme ensin pienissä ryhmissä ja sitten jaoimme ajatukset muiden kanssa. Workshoppeja oli kaksi ja molemmat kesti 1,5 tuntia. Vaikkakin ne olivat välillä hitaasti eteneviä, workshopit saivat minulla ajatukset liikkeelle: toisilla ei edes ole asioita, kuten puhdasta ilmaa ja vettä, jotka ovat meille ehkä itsestäänselvyyksiä. Changes in Europe oli toisen workshopin nimi ja siellä pääasiaksi tuli se, että me yhdessä saamme maailmasta paremman ja me tarvitsemme kaikkien panoksen siihen. Eurooppa, niin kuin muukin maailma, muuttuu koko ajan ja yhdessä me saamme sen muuttumaan pienillä teoilla oikeaan suuntaan!

Päivän kohokohta oli illalla järjestetty international buffet, jossa pääsin maistelemaan makuja ympäri Eurooppaa! Jokainen oli tuonut mukanaan jotain oman maan tunnusruokia. Suomesta meillä oli mukana salmiakkia, fazerin sinistä, ruissipsejä, porosipsejä (Juha oli tuonut mukanaan Lapista) ja totta kai muumilimsaa. Ilta oli todella mukava ja oli hauskaa nähdä muiden ilmeitä, kun he maistoivat salmiakkia! (Meillä oli mukana neljää erilaista, mukaan lukien tervan makuista!)

Kohta ollaan puolessa välissä ja on ollut todella hyvä huomata, että vaikka englannin puhuminen ei olekkaan täydellistä ja en muista joitain sanoja, muut ymmärtävät minua silti! Olen jutellut täällä todella monen erimaalaisen kanssa ja saanut osasta hyviäkin kavereita. Muuri puhua englantia on laskeutunut huomattavasti ja on huvittavaa huomata myös, että ajatukset ovat kääntymässä pikku hiljaa vieraaseen kieleen. Kun kirjoitin tätä niin monta kertaa aloitin sen englanniksi, monet tavallisetkin sanat olivat vaikea kääntää suomeksi!

 

Keskiviikko 9.8.2017

On aivan ihanaa nähdä aurinkoa näin paljon! Sitä on paistanut tähän mennessä joka päivä ja lämpöä on ollut yli 20 astetta, nyt pitää koputtaa puuta.

Tänään oli retkipäivä ja lähdimme linkillä maatilalle tapaamaan lehmiä, katsomaan Valmieran kaupunkia, kuuntelemaan miten tynnyreitä valmistetaan ja katsomaan Latvialaista kansallispuistoa. Valmierassa meidät jaettiin ryhmiin ja jokaiselle annettiin euro ja meidän täytyi kannattaa paikallista kauppaa/markettia. Se oli mielestäni hyvä idea ja meidän ryhmä osti yhteisesti seitsemällä eurolla mansikkaa, kaurakeksin tapaisia leivonnaisia ja mustaherukkamehutiivistettä. Valmiera oli todella kaunis ja siellä oli mukava kierrellä ja tutustua muihin, meillä ei ollut kiire, joten sai nauttia kunnolla retkestä.

Mielenkiintoisin asia retkessä oli, yllättävää kyllä, mutta tynnyrien valmistuksen näkeminen. Mies, joka kertoi siitä, oli todella elävä ja se oli selvää, että se on sellaista mitä hän tykkää tehdä, vaikka hän ei puhunutkaan täydellistä englantia. Pääasia olikin, että hän uskalsi puhua ja olla oma itsensä ja siitä tuli todella mielenkiintoinen esitys!
Mukavaa oli myös se, että bussimatkoilla viereen istahti aina eri maalainen ihminen, joten tämä päivä oli minulle aika lailla tutustumista uusiin ihmisiin! On ollut kyllä mahtavaa saada näin paljon uusia tuttavuuksia ympäri Eurooppaa (ainakin kymmenestä eri maasta) ja uskon että ainakin osa kestää vielä pitkän aikaa!

Illalla oli ohjelmassa crazy hair night, jolloin jokaisella oli peruukki tai jotenkin muuten hiukset laitettu nimensämukaisesti hullusti. Kiitos Toivakan - Joutsan 4H:n, saimme matkaan peruukkeja ja kaikki sai hiukset kreisisti! Jokainen maa oli valmistanut pienen pätkän ohjelmaa: jotkut opetti tanssia, oman maan kieltä tai lauluja ja joillakin oli näytös ym. Me teimme Suomesta pienen näytelmän, johon kuului mukaan mm. sandstorm, joulupukki, eukonkanto ja saappaanheitto. Ainoana miinuksena oli se, että ilta kesti normaalia myöhempään, mutta sanoisin että se oli sen arvoista.

Huomenna sitten on luvassa European championship, nostakaa peukut meille pystyyn! 

Ryhmäkuvassa on oikealla Gunvor ja vasemmalla Line Norjasta, kaksi henkilöä kehen olen tutustunut todella hyvin!

Torstai 10/8/2017

European championship day! Päivä on ollut toiminnallisin tähän mennessä, mutta myös ehdottomasti hauskin. Me kiertelimme pisteiltä pisteille ja meidän täytyi toimia tiiminä ja tehdä erilaisia leikkimielisiä kilpailuja. Aurinko ja lömpö olivat plussaa ja joissakin pisteissä aloimme vain heittämään toisten päälle vettä, mikä oli todella hauskaa! Päivä paransi tiimihenkeä, joka oli äärimmäisen hyvä, sekä opimme myös tuntemaan toisemme paremmin. 

Tauoilla myös pyöri lentopalloturnaus (josta me tipuimme heti ensimmäisen pelin jälkeen, hups) ja voittaja ilmoitettiin vasta illalla. Championshipsin jälkeen meillä oli vapaa -aikaa ja sitten nousimme bussiin ja lähdimme itämeren rannalla. Vesi oli siellä kylmää, joten minusta ei ollut uimaan menijäksi ja taisinkin sitten olla ainut suomalainen, joka ei käynyt kastautumassa. Teimme itse ruoan ja illemmalla näimme auringonlaskun (joka oli todella kaunis) sekä hämärän tullen ammattimuusikko tuli pitämään meille rumpuympyrää. Siinä meidän koko porukka ryhmäytyi enemmän ja se oli mahtavan näköistä, kun meidän eteen laitettiin pimeän tullen lyhtyjä. 

Rumpujen paukutuksessa alkoi tulla jo kylmä ja onneksi saimme jälkeenpäin todella hyvää teetä ja paljastettiin European championship voittaja, joka oli Pohjois - Irlannin tiimi. Lähtiessä toinen bussi jäi jumiin hiekkaan ja miehet menivät lapomaan hiekkaa ja työntämään bussia eteenpäin. Aikansa he siinä yrittivät saada hiekkaan vajonnutta bussia irti ja lopulta bussi lähti liikkeelle. Jälleen ryhmähenki parantui, vaikkakin odottamattomalla tavalla. Meidän täytyi ottaa puuaitojakin pois paikoiltaan, että saimme bussin jälleen tielle. Kaikkia väsytti ja bussissa ensimmäiset puoli tuntia naurettiin ja käkätettiin, mutta sen jälkeen varmaan kaikki nukahtivat tai ainakin torkkuivat.

Päivä oli hauska ja antoisa, sekä pääsin jälleen tutustumaan uusiin ihmisiin! Koska bussi jäi jumiin, me olimme vasta yhden aikaan takaisin Ligatnessa ja tämä oli päivän ainoa miinus. Viikko on ollut mahtava kokemus tähän mennessä, ja uskon että se tästä vain paranee!

Yhdessä kuvassa ollaan minä ja Line! 

Emma Ilmonen

P.S. Kiitokset Toivakan - Joutsan 4H:lle kasvomaalien, Suomi - ilmapallojen ja Suomen lippujen sponsoroinnista buffet iltaan