4H-ETÄKERHO

Hei 4H-kerholainen, tervetuloa mukaan 4H-ETÄKERHOON

Lisäämme tänne kotisivuillemme joka maanantai kerhotehtävän, jonka voit tehdä kotoa käsin. Aikaa tehtävän suorittamiseen on viikko. 

Tehtävän ohjeistuksen yhteyteen tulee myös palautuslomake, jonka kautta voit esimerkiksi lähettää kuvan suoritetusta tehtävästä meille.

Kerho on kaikille avoin ja maksuton. 

VIIKON 20 ETÄKERHON TEHTÄVÄ:
Järjestä kevätjuhlat omalle perheelle

Kevät on saapunut ja viimeinen etäkerhoviikko pyörähtää käyntiin.
Viimeistä  etäkerhoviikkoa voi juhlistaa järjestämällä kevätjuhlat omalle perheelle.
Voit askarrella itse koristeita, tai käydä vaikka keräämässä luonnosta kukkia tai koivunoksia maljakkoon koristeeksi. Voit tehdä nyyttikestit perheellesi  laittamalla esille esim. keksejä, sipsejä ,hedelmiä ym. mitä vaan kotoa löytyy tai voitte juhlistaa kevättä laavulla lettuja paistaen.
Voit myös suunnitella jonkin kivan ohjelmanumeron minkä esität perheellesi.

Voit lähettää meille kuvan juhlistasi p. 040-5118491

Paljon auringonpaistetta ja juhlamieltä jokaiselle!

 

VIIKON 19 ETÄKERHON TEHTÄVÄ: Äidille paperikirppu

Askartele äidille äitienpäivälahjaksi persoonallinen paperikirppu.

Paperikirpun taitteluun löydät ohjevideon esim. täältä 

Voit käyttää kirpun tekoon valmiiksi kuvioitua tai värillistä paperia tai sitten voit vaikkapa itse värittää paperin mieluisaksi esimerkiksi puuväreillä.

Kirpun sisälle voit kirjottaa äidille kivoja viestejä esim.  olet ihana, rakastan sinua, maailman rakkain äiti, teen sinulle kampauksen, valitsen vaatteet sinulle tänään jne.

Voit lähettää kuvan työstäsi meille p. 040-5118491

 

VIIKON 18 ETÄKERHON TEHTÄVÄ: Hyönteishotelli 

Tee puutarhan hyödyllisille ötököille hyönteishotelli. 
Hyönteishotellia voidaan käyttää niin puutarhassa, terassilla kuin parvekkeellakin. Aseta hyönteishotelli hyönteisten ravinnontarpeen tyydyttämiseksi aurinkoiselle, tuulelta ja sateelta suojatulle paikalle, jonka lähellä kasvaa yrttejä, runsaskukkaisia kasveja, kotoperäisiä pensaita ja puita.
Hyönteishotellin voi tehdä esim. pestyyn ja kuivattuun maitotölkkiin, saviruukkuun tai vaikka vanhaan kynttilälyhtyyn.  Sen voi täyttää erilaisilla luonnosta löytyvillä materiaaleilla kuten männynkävyillä, kuivalla heinällä, korsilla (esim. järviruoko, koiranputki) kaarnalla, tuohella, sammaleella ym. materiaalin on oltava kuitenkin kuivaa koska hyönteiset eivät pidä kosteudesta. 
Syksyllä hotelli kannattaa joko nostaa kylmävarastoon tai peittää, etteivät linnut pääse nokkimaan talvehtivien hyönteisten pesiä. Pidä huoli, että kosteus pääsee edelleen haihtumaan ja korret eivät homehdu. Muista nostaa hotelli takaisin ulos keväällä! 
Hyvät ohjeet hyönteishottellin tekoon löydät täältä  https://www.toptehtavat.fi/task/view/11833/hyonteishotelli-maitotolkkiin
Ota kuva hyönteishotellistasi ja lähetä se meille viim. 4.5 mennessä p. 040-5118491  

 

VIIKON 17 ETÄKERHON TEHTÄVÄ: terveellinen ja veikeä välipala!

Monipuoliset ja makoisat välipalat antavat hyvää puhtia ja iloista mieltä päivään! Tee itse veikeä välipala aineksilla mitä kaapistasi löytyy. Voit tehdä vaikkapa voileivän millä on hymyilevät kasvot tai vaikka hedelmästä jonkin hauskan eläimen! Ota kuva välipala luomuksestasi ja lähetä se meille viim. 27.4 viestillä p. 040-5118491. Herkuttele terveellisyydestä tinkimättä! Julkaisemme kuvia Instagramissa, jos annat julkaisuluvan!

VIIKON 16 ETÄKERHON TEHTÄVÄ: kääretorttu 

Tarvikkeet:
Kananmunia,sokeria,vehnäjauhoja,perunajauhoja,leivinjauhetta,marjasosetta,uunipelti,2 leivinpaperiarkkia,sähkövatkain,desilitramitta,teelusikka,2 kulhoa,puuhaarukka tai kauha,siivilä,sahateräinen veitsi.
Tee näin:
- 3 kananmunaa
- 1dl sokeria
- 1dl vehnäjauhoja
- ½ dl perunajauhoja 
- 1tl leivinjauhetta
- 2dl marjasosetta ja hilloa
1. Ota raaka-aineet ja työvälineet esille.
2. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
3. Laita leivinpaperiarkki uunipellin päälle. 
4. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
5. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhoihin perunajauho ja leivinjauhe.
6. Lisää jauhot vaahtoon siivilän läpi kauhalla tai puuhaarukalla sekoittaen.
7. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
8. Paista uunin keskiosassa noin 5 minuuttia.
9. Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperiarkille.
10. Irrota paperi varovasti sivelemällä sen pintaa kylmällä vedellä.
11. Levitä täyte heti ja kääri torttu leivinpaperin avulla rullalle. Jätä saumakohta alaspäin.
12. Anna kääretortun maustua leivinpaperin sisällä ennen leikkaamista.
Yksi kääretorttujen parhaista puolista on täyte, jonka jokainen leipoja voi valita oman makunsa mukaan.
Kääretortun väliin voit laittaa mitä kotona kaapista sattuu löytymään! Esim. hilloa, marmelaadia ,marjoja, rahkaa ym. Kääretortun voi myös kuorruttaa täytekakkumaisesti kermavaahdolla. Kermavaahdon voi myös halutessaan värjätä elintarvikevärillä.
Koristeluun voit käyttää esim. nonparelleja, karkkeja, hedelmiä, suklaata ym.
Lähetä kuva meille kääretortustasi viim. 19.4 mennessä nettisivun www.toivakka-joutsa@4h.fi kautta tai viestillä p. 040-5118491 
Mukavia leivontahetkiä!

VIIKON 15 ETÄKERHON TEHTÄVÄ

Puhalla kananmuna tyhjäksi ja tuunaa se kauniiksi! 
Kananmunan kuoren tyhjennys puhaltamalla: 
Tarvitset: neulan, talouspaperia, pienen kulhon ja alustan, jossa kananmuna pysyy paikoillaan. Tyhjentäminen tehdään puhaltamalla.
1. Pese kananmuna ja kuivaa se paperilla. 
2. Aseta kananmuna munakennoon tai munakuppiin, missä se pysyy paikallaan.
3. Tee munan kuoreen reikä nuppineulalla. Paina neula varovasti, mutta napakasti läpi halkaisematta kuorta. Suurenna reikää varovasti.
4. Käännä kananmuna ja tee myös toiselle puolelle reikä nuppineulalla. Suurenna reikää varovasti hieman isommaksi kuin ensimmäinen reikä.
5. Työnnä sisään hammastikku ja sekoita, jotta saat rikottua keltuaisen.
6. Ota esiin kulho, johon tyhjennät kananmunan. Tyhjentäminen tapahtuu puhaltamalla pienempään reikään voimakkaasti siten, että keltuainen ja valkuainen tulevat toisesta reiästä ulos. Voit välillä peittää reiät sormilla ja ravistaa varovasti jolloin keltuainen ja valkuainen sekoittuvat ja tulevat ulos helpommin.
6. Kun olet puhaltanut kananmunan tyhjäksi, huuhtele se lämpimässä vedessä. Anna kuivua ennen maalaamista ja koristelua. 
Maalaamiseen voit käyttää esim. vesivärejä, akryylimaaleja, sipulinkuoria, mustikkaa, tusseja ym. Koristeluun voit käyttää tarroja, liimata munaan pajunkissoja,puolukanlehtiä, helmiä, glitteriä, koristenauhaa ym.  Päästä luovuutesi valloilleen ja väritä pääsiäismuna vapaasti omalla tyylilläsi ja lähetä siitä kuva meille numeroon 040 5118491/4H.

VIIKON 14 ETÄKERHON TEHTÄVÄ

Mieti, mikä ilahdutta sinua! Onko se ystävälle puhelu, koiran kanssa lenkki, piirtäminen, musan kuuntelu tai vaikka uuden asiuan opettelu?
Ota osaa valokuvauskisaan: 
Arjen pienet ilot. 
Lähetä kisakuvasi meille viim. ma 6.4. nettisivun kautta tai viestillä p. 040 5118491. Parhaat valokuvat palkitaan lisävirralla.

VIIKON 13 ETÄKERHON TEHTÄVÄ

Ensimmäinen etäkerhon tehtävä on tehdä TOP-tehtävä oma leipomus:

Jauhoja, hiivaa, margariinia, kananmunia, sokeria… niistä voi syntyä vaikka mitä. Leipominen on luovaa ja hauskaa puuhaa, sitä voi tehdä yksin ja yhdessä. Kotona leijailee herkullinen tuoksu ja kaveritkin tykkäävät. Kun leipoo itse, tietää, mistä raaka-aineista tuotteet on tehty ja voi ihan itse vaikuttaa siihen, miltä lopputulos maistuu ja näyttää. Leipomalla itse säästää rahaa ja lopputulos on varmasti tuoretta. Hyviä ohjeita löytyy paljon muun muassa erilaisista lehdistä.

Tee näin:
1. Selaa kotonasi olevia lehtiä tai netissä leivontaohjeita ja valitse niistä joku vuodenaikaan sopiva leivontaohje.
2. Valmista ohjeen mukainen leivonnainen ja vastaa alla oleviin kysymyksiin. Mikäli kaapista ei löydy kaikkia tarvitsemiasi raaka-aineita, käytä omaa kekseliäisyyttäsi. 
3. Kuvaa leivonnainen ja palauta tehtävä meille: