Toimintamme

Kysely unelma-ammateista 8. ja 9. luokan oppilaille!

 

Tetissä 4H:lla – tettiläisten näkökulmat

Minulla oli oikein mukava tettiviikko. Pääsin tekemään paljon erilaisia asioita, kuten pitämään kerhoja, testaamaan ja itse tekemään seppo peliä, leipomaan sekä maalaamaan pulmapelejä. Olin mukana myös striimauskoulutuksessa. Lempparini oli se kun pääsin lemmikkikerhon mukaan Joutsaan kotieläinpihalle nimeltä Kukko ja kili. Siellä oli paljon ihania eläimiä! Eli 4H:lla työskentely oli hyvin monipuolista ja tekemistä riitti. Suosittelen 4H:ta myös tuleville tettiläisille!

Nella

 


HUOM! Ajankohtaista -sivulta löydät lisätietoa tulevista ja ajankohtaisista tapahtumista!

 

KERHOTOIMINTA

4H-YRITYKSET
 

Kuva: Clirim ja Aleksi

Työkokeilu 4H:ssa

Ennen työkokeiluni aloittamista täällä 4H:lla kävin 4H:n hallituksen kokouksessa, jossa minulla oli minun ”työhaastatteluni”. . En juurikaan tiennyt nuorisotyöstä, vaikka olenkin kuulunut 4H:on lähes koko ikäni, joten kerroinkin kokouksessa tämän olevan minulle oppimiskokemus ja sen asenteen otinkin ensimmäisestä päivästä lähtien.

Ennen ensimmäistä kerhoa minulla oli hieman epävarma olo, kun olen ollut luonteeltani varsin sisäänpäin kääntyvä, joten jouduin mukavuusalueeltani pois. Alussa asiaa helpotti myös se, että sain käydä koulun liikuntatunneilla opettamassa suunnistusta, joka on yksi vahvuuksistani. Suurin osa alun ohjaamistehtävistä oli siis sellaisia, joissa pystyin olemaan itsevarma kun tiesin alueen hyvin. Kerhot onnistuivat hyvin ja itseluottamus alkoi nousta ohjaamisen suhteen. Tämä työkokeilu on todellakin ollut loistava oppimiskokemus. Ajan vierähtäessä aloin huomata että ujo, sisäänpäin kääntyvä kaveri oli muuttunut itsevarmemmaksi ohjaamistilanteissa ja nautin lasten kanssa touhuamisesta. Siinä samalla opin paljon tapahtumien järjestämisestä ja asioiden aikatauluttamisesta. Kaikki opitut asiat tulevat olemaan hyödyllisiä myös myöhemmässä elämässä. Työkokeilun ehdoton kohokohta oli aina koululla käydessä, kun todella moni koululainen tuli morjestamaan. Ei ollut yhtään kertaa, ettei useampi oppilas olisi tullut juttelemaan.

Työkokeiluni aikana 4H:lla oli ”minä ja muut” hanke käynnissä, jonka tarkoituksena on opettaa suvaitsevaisuutta ja kansainvälisyyttä. Hankkeen ansiosta pääsin käyttämään myös englantia parissa tapahtumassa. Esimerkiksi olin kokkaamassa kiinalaisten opiskelijoiden ja koulun oppilaiden kanssa. Siinä samalla sain innostuksen opetella syömään puikoilla ja syön niillä suurimman osa aterioistani kotona (ne ovat oikein loistava ratkaisu, jos sinulla on taipumusta hotkia ruoka, niin kuin minulla). Myös työkokeiluni lähestyessä loppuaan meille tuli Kosovosta kaveri nimeltä Çlirim, tutustumaan 4H:n toimintaan. Tämä vierailu oli kuin ”loppunäytetyöni”, joten minun hartioilla oli hänen vierailunsa onnistuminen ja aktiviteetit. Pääsin siis testaamaan kaikkia työkokeilun aikana oppimiani asioita toisenlaisessa tilanteessa. Çlirimin vierailu oli sekä hänelle itselleen että minulle upea kokemus. Opin häneltä paljon viettäessäni aikaa hänen kanssaan reilun viikon ajan. Käykää lukemassa hänen

matkakertomuksensa Toivakan 4H:n sivuilta minä ja muut – hankkeen takaa.

Vaikka tämä työ ei ehkä tule olemaan se minun ihanne ala, silti tämä on ollut positiivinen kokemus kokonaisuudessaan. Ei ollut juurikaan aamuja jolloin ajatuksena oli että onko pakko lähteä töihin.

Aleksi