Mahdollisuuksia ja massia -hanke

Mahdollisuuksia ja massia -hanke

Hankkeen tapahtumat 2021


27.5. Bisnekisa Joutsan yseille

Käy katsomassa lyhyt video kisapäivästä

28.5. Bisneskisa Toivakan yseille

Käy katsomassa lyhyt video kisapäivästä

Hygieniaosaamiskoulutukset ja -tentit
ke 14.4. klo 16-19 Joutsan yhtenäiskoulun auditoriossa
to 22.4. klo 15-18 Toivakan kirjastolla

Leivontakurssi MACARONSien salaisuudet etänä Temsillä  ke 24.3. klo 17-19.
Kurssille osallistui 17 hlö ympäri Suomen. 
Tallenne kurssista löytyy täältä.

IG-livelähetykset
to 11.2. klo 15 Yritysidea @yourlocanhost. Livessa Noora Kokko kertoi omasta Yoyr LOcal Host -yrityksestä ja antoi vinkkiä yritysideaan. Lähetyksen voit nähdä IG-tililtä.
to 25.2 klo 15 massia @yourlocanhost. Livessä Noora kokko kertoi omasta Yoyr LOcal Host -yrityksestä ja antoi vinkkiä markkinointiin. 
Lähetyksen voit nähdä IG-tililtä.
ti 2.3. klo 15 teemana intohimosta 4H-yritys @metsavadelma. Pihla on tämän vuoden 
Koko Suomi leipoo -finalisti ja 4H-yrittäjä. Hän kertoi omasta leivontayrityksestä ja antoi vinkkejä! Lähetyksen voit nähdä IG-tililtä.

Tee itsellesi kesätyöpaikka! 
4H-YRITYSKURSSI etänä Teamsilla 27.1. alkaen keskiviikkoisin klo 16.15-17.45

Kurssi on sopiva kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille 13-28-vuotiaille nuorille.  Kurssin avulla voit perustaa oman 4H-yrityksesi, yksin tai yhdessä!

Kurssilla tutustutaan oman 4H-yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen sekä omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden hyödyntämiseen.  Koulutus sisältää luentoja 8 oppituntia (4 iltaa) 
sekä vapaavalintaisia maksuttomia opintomatkoja tai lisäkoulutuksia.

Ilmoittaudu mukaan viim. pe 22.1. p. 040 -5118491/Toivakan-Joutsan 4H

Toivakan BISNESHOMMIA -ryhmä kokoontuu torstaisin klo 15-16.
Ryhmään mahtuu vielä mukaan. Ilmoittaudu p. 040 5118491

 

Hankkeen tapahtumat 1.3.-31.6.2020

Heti hankkeen alkuvaiheessa siirryttiin Koronan takia etätyöhän ja jouduttiin miettimään uusia toteutustapoja. 

Hankkeen toimenpiteeksi suunniteltu yrityskurssi jäi järjestämättä juuri koronan takia, mutta tilalle tehtiin 4H-YRITTÄJÄN POLKU -yrityskurssi seppopeli, mitä voi pelata omalla puhelimella tai tietokoneella ja tehtäviin saa palautetta seuraavaan päivään mennessä. Kaikki kurssin hyväksytysti suorittaneet saavat myös kannustimena PopSocketin!
Ennen pelin julkaisua viisi nuorta testasi pelin ja siihen tehtiin muutoksia testin jälkeen. Testauksesta maksettiin pieni palkkio.
Seppopelin pelaajia on ollut yhteensä vain 6, mutta kahdesta on tullut pelin jälkeen uusi 4H-yrittäjä.

Pelin ohjeet löytyvät nettisivuiltamme: https://toivakka-joutsa.4h.fi/mahdollisuuksia-ja-massia-hanke/seppopelin-ohjeet/

Pelistä julkaistiin myös versio valtakunnallisesti kaikille muillekin järjestöille sekä kouluille testattavaksi ja kopioitavaksi omaan käyttöön. Testaajia on käynyt 17.

Jos haluat vain tutustua peliin: kirjaudu seppo.io -sivuille PIN-koodilla 46ACEE, mutta jos haluat pelata pelin läpi, PIN-koodi on 1B4DCE

Myös jo sovittu ja valmisteltu pakopelikurssi peruutettiin ja tilalle järjestettiin Instagramissa kahden kerran mittainen livekoulutus.
Koulutukset järjestettiin ti 24.3. klo 15.00 pakopelin rakentaminen ja ti 30.3.klo 15.00 pakopelin rakentaminen, osa 2. Koulutuksessa oli yhteistyökumppanina pakopeliyrittäjänä toimiva Niko Eskelinen (WayOut). Livekoulutusta seurasi livelähetyksessä parikymmentä ja sen jälkeen lähetys oli nähtävillä 24 h ja katsojia tuli lisää 10-20 hlö. Osallistujalistoja ei pysty saamaan IG-lähetyksistä, mutta seuraajamäärät ovat alla olevissa kuvankaappauskuvissa:
  
Myös muita yrittäjyyteen liittyviä ja yrittäjyyttä tulevia ja innostavia IG-livelähetyksiä tehtiin:
ti 7.4. klo 15.00 some markkinointikanavana: valokuvausyrittäjä Joel Jyrinki antoi vinkkejä
to 2.4. klo 15.00 pelisuunnittelun alkeet, Jestercraftin Klaus Kääriäinen kertoi omakohtaisia kokemuksia ja antoi vinkkejä
pe 3.4. klo 15.00 pelialan yrittäjyys: Jestercraftin Klaus Kääriäinen kertoi omakohtaisia kokemuksia pelialan yrittäjyydestä ja antoi vinkkejä
to 16.4. klo 15 musiikkialan yrittäjyys: Arja Koriseva kertoi omia kokemuksia ja antoi vinkkejä.
to 24.6. klo 15 akvaario harrastus ja sillä hankkiminen: Tmi Tiia Kumpulainen kertoi ja näytti akvaarioharrastusvinkkejä sekä kertoi omasta yrityksestä (yleisten tilojen akvaarioiden kunnostaminen ja hoitaminen).
ke 6.5. klo 17 keppariyrittäjyys: Taikakeppari myy keppareita ympäri maailman ja he kertoivat omasta yrityspolustaan
pe 8.5. klo 17 Kakun koristeluvinkit ja leivontayrittäjyys: Koko Suomi leipoo –ohjelmasta tuttu Ella Turpeinen (4H-yritys HerkutElla) antoi koristeluvinkkejä sekä kertoi omasta 4H-yrityksestä sekä kannusti nuoria yrittäjyyteen.
ma 11.5. klo 16 polkupyörän keväthuoltovinkit ja yrittäjyys: Salolainen 4H-yrittäjä Anssi Pyykkö kertoi vinkkien lomassa omasta yrityksestä.

29.4. Etsimme testaajia netissä toimivaan pakopeliin ja saimmekin viiden nuoren porukan kasaan. Pelin jälkeen keskusteltiin mahdollisuudesta perustaa 4H-yritys ja tehdä oma pakohuone. Tästä kolme nuorta innostuikin ja päätettiin kysäistä Joutsan Kotiseutuyhdistyksestä, voisiko pakohuone olla Talomuseolla. 

20.5. Kotiseutuyhdistyksen henkilöt innostuivat Talomuseolla järjestettävästä pakopelistä ja järjestimme tapaamisen Talomuseolla, jossa kuulimme paikan historiasta. Historia tulisi olemaan pakopelin tarinassa mukana vahvasti. 
Päätimme käydä vielä oppimassa Jyväskylässä WayOutissa pakopeleistä. Päätimme myös pyytää mukaan Kotiseutuyhdistyksen porukkaa. Pelin lisäksi saimme esittelyn pelin vetämisestä.

26.5. Teams-palaveri pakopelin rakentamisesta
3.6. Opintomatka Jyväskylään WayOutiin
15.5. pakopelin rakentaminen/suunnittelu talomuseolla
11.6. Pakopelin ohjausharjoitus ensimmäisellä testiryhmällä. 
Peli julkaistiin ja PakopelitJoutsa 4H-yritys perustettiin seuraavalla viikolla ja nuoret ottivat pelin vetämisen haltuun. Kesän aikana heitä on haastateltu useaan lehteen, Suomen 4H-liiton someen ja Yle Jyväskylän sekä Yle Suomen radiolähetyksiin.